SPY:N JALOSTUSTARKASTUS 22.-23.10.2016 SOMEROLLA

Vihdoinkin saimme järjestettyä kauan kaavaillun old line –koirien jalostustarkastuksen saatuamme sopivan asiantuntijan. Koiratutkija, usein Siperiassakin tutkimustehtävissä ministeriön toimeksiannosta vieraillut, Elena Potselueva tuli Moskovasta Somerolle arvioimaan koiriamme. Hän on koiraeläinten asiantuntija vuodesta 1998 ja hän kasvattaa alkuperäisrotua tsukotkanrekikoira kennelissään. Hän teki tutkimusmatkan Siperiaan vuosina 2000-2004, jolloin hän myös sai kultaisen tunnustusmitalin Ranskan geologiselta yhdistykseltä. Hän on myös kirjoittanut kirjoja ja artikkeleita rekikoirista, jotka on käännetty 5 eri kielelle. Koimme, että hänellä olisi riittävästi taitoa arvostella old line koiria kantarodun kasvattajana ja asiantuntijana ja että hänellä on tietoa nimenomaan alkuperäisen siperialaisen rakenteesta. Tarkastusta ei ole voitu aiemmin pitää, koska ei ole löytynyt riittävän osaavaa ulkopuolista asiantuntijaa. Nyt tapahtuma kruunasi muutenkin vilkkaan 30 v-juhlavuotemme.


Aslan, Kuuhaukun Leijonan Sydän, on juhlavuotemme uros-voittaja-husky, eikä syyttä

Vaikka tiedämme, että rakenteellisesti old line koirat ovat rotumääritelmän mukaisia ja että niissä ei esiinny showlinjan ja kilpalinjan oleellisia virheitä, oli kuitenkin yllätys, miten huippuhyvät arvostelut koiramme saivat. Rotumääritelmästä laadittu lomake nopeutti työtä ja siinä oli joka rotumääritelmän kohdasta ensin yleisarvosana (välttävä, tyydyttävä, hyvä, erinomainen), sitten yksityiskohtaisesti arvioinnin kohde ja tietenkin vielä kokonaisvaikutelman yleisarvosana sekä kohta ylimääräisille huomautuksille.

Enimmäkseen koiramme saivat erinomaista melkein joka kohdasta. Elena Potselueva sanoi koiriemme olevan todella hyvärakenteisia ja -luonteisia ja että niillä on todella hyvät liikkeet (sekä show- että kilpalinjassa esiintyy paljon esim. ristiinastuntaa, mikä on rotumääritelmän mukaan selvä virhe, mutta jonka virheellisesti ajatellaan olevan ”hyvä takajalan työntö ja askelen pituus”). Jokainen koira myös mitattiin (säkäkorkeus, selän pituus, rungon ympärys ja raajojen korkeus). 1-12 -vuotiaista koirista koko populaatiosta oli läsnä melkein puolet, mikä antoi todellakin hyvän kuvan old line koirien tilanteesta. Kokonaisvaikutelman yleisarvosanalla erinomaisen sai 64,3 %, hyvän 33,3 % ja tyydyttävän 2,4 %.

Lauantai-ilta huipentui SPY:n tarjoamaan juhlaillalliseen, joka oli läheisellä kylätalolla. Tila oli koristeltu huskymaiseen tapaan ja tarjolla oli useiden muiden ruokalajien lisäksi aitoa (vaikkakin suomalaista) villisikaa. Illan teemana oli ”Siperialaiset syömingit”. Ohjelma old line –tietokilpailuineen piti huolen loppuillan viihtymisestä. Kiitos kaikille osallistujille, oli ilo nähdä, miten jaksoitte tulla kaukaakin tähän tapahtumaan! Teidän ansiostanne saimme onnistuneen jalostusarvioinnin SPY:n 30 v-synttäreiden kunniaksi!


Tuomarimme, sihteerimme ja tulkki työn touhussa. Kakussa oli
valokuvatekniikalla koristeena juhlavuoden voittajakoirat, Aslan ja Peppi


Illallispöytä notkui herkkuja, olihan kyseessä “Siperialaiset syömingit"