VARO PENTUTEHTAITA!

Old line siperianhuskyt ovat maailmalla harvinaisia ja se on yksi syy siihen miksi old line siperianhuskyjen jalostusta pyritään tarkasti valvomaan. Old line koirilla on tiukemmat jalostusvaatimukset kuin esim. rotujärjestöllä Suomessa. Old line koiria ei saa astuttaa alle 2,5-vuotiaina ja niille on tarkat silmätarkastusmääräykset. Old line koiria on Suomessa vain vähän saatavilla ja kysyntä ylittää tarjonnan.

Pentutehtailijat ovat huomanneet tässä sopivan markkinaraon ja taustoiltaan epäselviä paperittomien koirien pentuja myydään mainostamalla pentuja tai niiden vanhempia old line-nimellä. Paperittomasta pennusta kuitenkin pyydetään todella suuria myyntihintoja, 500€ ja siitä ylöspäin.

Pentutehtaan kriteereihin kuuluu useiden koiranpentujen tuottaminen mahdollisimman halvalla ja tyypillistä on toiminnan piilottelu. Pentuja ei rekisteröidä ollenkaan, jolloin kukaan ei valvo pentutehtaan pentutuotantoa. Samalla henkilöllä voikin olla usea erirotuinen pentue myynnissä lyhyen ajan sisällä, paperittomia kaikki tietenkin.

HUOM! Suomessa EI MYYDÄ PAPERITTOMIA OLD LINE PENTUJA! Kaikki old line kenneleissä syntyvät pennut rekisteröidään Suomen Kennelliittoon, vaikka ne eivät pääsisi SPY:n hyväksymiin pentueisiin.

Jos koirassa on yli 6% mitä tahansa muuta kuin old linea, kyseessä ei ole old line koira ja paperitonta koiraa pidetään aina sekarotuisena. Varo erityisesti kenneleitä, joissa on myös koirasusia tai saatat saada ikävän yllätyksen kun sinulle myydään "paperiton siperianhusky", joka onkin todellisuudessa koirasusi. Pentutehtailijat voivat väittää koiriaan ”old line-tyyppisiksi”- mikä ei välttämättä pidä paikkaansa, pienestä pennusta kun ei näe, mitä siitä aikuisena kasvaa (kun kyseessä on paperittomat koirat, joiden taustoista ei tiedetä).

Kun pentuja mainostetaan old line-nimellä, vaikka ne eivät sitä ole on kyseessä todennäköisesti pentutehdas, joka houkuttelee hyväuskoisia ostajia old line- nimellä!

Esimerkiksi tälläkin hetkellä (2010) netissä myydään ”old line tyyppisiä” pentuja. Sama ”kasvattaja” on väittänyt eräiden pentujensa isän olevan puhdas old line Kuuhaukun kennelin ”välipentueesta”. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa (Kuuhaukulla ei ole mitään välipentueita) ja sama henkilö on aiemminkin piilotellut toimintaansa ja valehdellut koiriensa taustoista. Tämä henkilö myöskin haukkui old line koirat täysin (ei pidä niitä hyväntyyppisinä siperianhuskyina, mutta silti käyttää niitä jatkuvasti "jalostukseen"), eikä halunnut olla missään tekemisissä niiden kanssa. Nyt jälleen on sekarotuiset huskypennut myynnissä. Samalla henkilöllä on ollut tänä vuonna myynnissä myös muita sekarotuisia koiria kuten papillon/chihuahusekoituspentuja 650€, nuori tiibetinspanieli 500€ ja papillonpentuja 600€, paperittomia huskypentuja ja aikaisemmin mm. koirasusia ja aikuisia ”ongelmakoiria”.

Päivitys helmikuussa 2011: viimeisten 4kk aikana myynnissä on ollut ainakin sekarotuiset koirasusipennut, papillon/chihuahua-sekoituksia, husky/malamuutti/saksanpaimenkoira-sekoitukset, sekarotuiset huskypennut, sekä ainakin 1 aikuinen narttu.

OSTAMALLA PIMEÄN PENNUN TUET PENTUTEHTAILUA! Paperittomien koirien (ns. ”pimeät pennut”) tehtailu on Suomessakin suuri ongelma. Koirat elävät surkeissa oloissa, eikä niiden kanssa harrasteta mitään. Koirien tarkoituksena on vain olla pentuja tekeviä koneita. Tällaisissa paikoissa on tarkoituksena teettää paljon pentuja mahdollisimman halvalla, jotta pentutehtailija saa rahallista voittoa (pentutehtailijoilla ei usein ole muuta päivätyötä). Ostaessaan pennun tällaisesta paikasta tuet koirien huonoa kohtelua ja sairaiden tai muuten jalostuskelvottomien koirien jalostuskäyttöä. Ostaja ei voi koskaan tietää koirien todellisista taustoista ja halvemmalla ostettu pentu saattaakin tulla maksamaan reilusti rekisteröityä rotukoiraa enemmän.

Ainoastaan pennunostajat voivat lopettaa pentutehtaiden toiminnan!